Wie zijn wij

De Sheed Railway is een tuinbaan gelegen te Driewegen in de Zak van Zuid Beveland. Deze modelspoorbaan heeft een spoorbreedte van 45 mm, schaal 1:22,5 (spoor 1 / LGB). In totaal ligt er ongeveer 80 meter spoor verdeeld over 2 ovalen die gescheiden worden door een grote vijver.

Het is de bedoeling dat de Sheed Railway het Engelse dorp Threeways via een landelijke route met Greenhouse verbindt. Onderweg doet hij het dorp Fjellbygda aan waar toeristen van de natuur en cultuur van de Noorse Fjorden kunnen snuiven. De lijn is opgericht voor het goederenvervoer tussen de dorpen. Inmiddels bezit de Sheed Railway meerdere stoom- en dieselloks en een verscheidenheid aan wagons.

Omdat de Sheed Railway in verbinding staat met het landelijke spoorwegnetwerk betreden meerdere keren per jaar gasttreinen uit binnen en buitenland het spoor.

Het idee...

Het idee van een tuinbaan ontstond in Den Haag waar ik in de achtertuin van mijn ouders een baan ontwierp met de R1 cirkel van LGB. Het paste allemaal net, om de grote kerstboom en voor de conifeer langs. De tuin moest aan één kant worden verbreed om de cirkel te kunnen maken. Een berg werd gemaakt met waterval en beek.

Door samen te gaan wonen en een huis te kopen met een grote tuin (300m²) werd al snel de Sheed(She(ila) en Ed(win)) Railway geboren. Eén kant van de tuin voor de treinbaan en de andere kant voor terras en overige beplanting. De vijver in het midden moest onderdeel uit maken van de treinbaan, dus een brug erover. Na het winterseizoen van 2001/2002 te hebben geklust in het huis was de tuin aan de beurt. Een werkelijk oerwoud geworden, menig groenbak is ermee gevuld. Na wat hulp van een vriend bleek de vijver ineens 2 keer zo groot als we hadden verwacht. Een overspanning van 4 meter moest worden ontworpen om de trein erover te laten rijden. Bedoeling was in de kas die achter in de tuin stond spoor te maken om de treinen ’s avonds naar binnen te kunnen laten rijden. Inmiddels is de kas vervangen door een schuur.