Geschiedenis

De Sheed Railway is opgericht eind 19e eeuw om het welvarende dorp Threeways een goederenverbinding per spoor te bieden met Greenhouse welke in die tijd al verbinding had met een van de hoofdaders van het Britse spoorwegnet. Het wegvervoer vanuit Threeways moet langs smalle wegen en een overtocht per veerpont om Greenhouse te bereiken. De reistijd per spoor werd aanzienlijk korter door de komst van de grote spoorburg over het fjord. In de jaren erna is men ook met het vervoer van personen begonnen, wat een nieuwe bron van inkomsten was.

 

 

 

In de jaren 80 is deze spoorlijn in verval gekomen door sluiting van verschillende fabrieken en afname van passagiers. De werkeloosheid werd hoog, mensen verhuisde naar de stad en het dorp raakte in verval.

 

 

 

 

Tot in het voorjaar van 2002 een groep vrijwilligers erin geslaagd is de spoorlijn weer operationeel te krijgen. Overwoekering van bebossing, verzakte rails en vervallen gebouwen werden stuk voor stuk aangepakt. Ook het dorp Threeways werd weer op de kaart gezet, een paar bedrijven zorgde voor de werkgelegenheid en door de komst van attracties, zoals het “Model Village” en het gerestaureerde pompgemaal, heeft het toerisme het dorp weer gevonden.